Onze geschiedenis

1912

Het prille begin ...

Onze geschiedenis begint in 1912, in een winkel in Faubourg Saint-Antoine, een wijk in Parijs waar kunstambachtslieden vroeger bijeenkwamen.

Georges Libéron neemt een fabriek van artikelen voor schilders en vergulders op hout over en vestigt zich in de rue Saint-Denis 163. De klanten van de winkel zijn voornamelijk professionele vergulders en meubelmakers.

Als visionair en gepassioneerd man gaat Georges Libéron samenwerken met zijn zwager, Paul Chotard, en diversifieert hij zijn activiteiten op het gebied van meubelonderhoud door een nieuw assortiment te lanceren, de “ligne bleue”. Het succes van dit assortiment overtuigt Georges Libéron ervan om producten voor woningonderhoud te ontwikkelen.

Onze geschiedenis
Onze geschiedenis

Zei u “O.Ké”?

Georges Libéron ontwikkelt zijn assortimenten voor huisvrouwen op basis van een boenwasoctrooi. Deze boenwas, die een prijs krijgt op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1900, heeft antiseptische en parasietendodende eigenschappen.

De boenwasproducten van de “ligne bleue” worden aangeboden in de vorm van pasta of vloeibare was en maken het onderhoud van vloeren en meubels gemakkelijker. De O.Ké-pasta, “een product zonder weerga”, wordt het “miraculeuze” onderhoudsproduct voor elke ondergrond dat een perfecte netheid en een ongeëvenaarde glans garandeert.

Jaren 1950-1960

"Laten we onszelf bevrijden” ...

Het geïdealiseerde beeld van de perfecte huisvrouw verandert. Onder invloed van Amerikaanse modellen verspreiden reclame, films en mode een beeld van vrouwen die in alle omstandigheden vrolijk, elegant en dynamisch zijn … Echte engelen des huizes!

Libéron richt zich tot huisvrouwen die vaak in het beroepsleven zijn gestapt, door hen producten aan te bieden die zijn aangepast aan de moderne oppervlakken en hun nieuwe zorgen: Vapocire wordt aangeboden in een verstuiver, Rapid-Lak in een tetrapak … De verpakking wordt aangepast aan het gebruik van het product zelf.

De “ligne rouge” waarvan Black Bison het paradepaardje is, vult de “ligne bleue” aan.

“Laten we onszelf bevrijden”, roept Libéron uit. Vergeet staalwol en boenlappen …

Waarom “Black Bison”?

In de jaren 1950 is alles wat uit de Verenigde Staten komt synoniem met vooruitgang en moderniteit. De bizon, een emblematisch dier, staat symbool voor sterkte en robuustheid. Het bijvoeglijk naamwoord “zwart” herinnert aan de kleur van de pasta die in die tijd wordt gebruikt als schoensmeer en boenwas.
Adverteerders gebruiken en misbruiken de dierenwereld. Dieren worden gebruikt in een ongepaste of net perfect gepaste rol: “De zwarte leeuw” voor schoensmeer, “de bij” voor was en schoensmeer, de wasbeer voor wasmachines …

Onze geschiedenis

Jaren 1970-1990

Van antiquairs tot supermarkten

Het merk sluit zich weer aan bij de professionele wereld van meubelmakers en houtbewerkers, en breidt zijn aanbod technische producten uit.

In de jaren 1990 wordt het merk, dat zijn liefde voor mooie materialen met zoveel mogelijk mensen wil delen, overgenomen door de V33-groep en doet het zijn intrede in de doe-het-zelfsector.

Libéron schittert en wordt het referentiemerk voor producten voor hout en andere edele materialen (terracottategeltjes, marmer, leer …).

Jaren 2000

Passie voor creativiteit

Vlooienmarkten, rommelmarkten en verkoopdepots worden talrijk en brengen koopjesjagers en interieurontwerpers in de dop samen die staan te popelen om hét vergeten stuk te vinden dat ze kunnen herstellen of verder verwerken.

Steunend op deze vaststelling brengt Libéron oude decoratieve verftechnieken weer tot leven: het assortiment decoratieve verven en effecten is een feit! Afwerking Kalkeffect, Afwerking Patina-effect, Verf op de manier van vroeger … Dit nieuwe aanbod is een uitstekend alternatief voor houtafwerkingen en stelt iedereen in staat om creatief te zijn en persoonlijke toetsen aan te brengen. Het assortiment breidt zich uit naar steeds meer ondergronden, meer materialen, meer effecten en meer gemak (zonder grondlaag, product op waterbasis …), zodat iedereen tevreden is en zijn wensen vervuld ziet.

Onze geschiedenis

2010

Hout nieuw leven ingeblazen

Traditionele en antieke meubels worden steeds minder aantrekkelijk. Klanten zijn op zoek naar afwerkingen die bij de tijd passen en gemakkelijker aan te brengen en gezonder zijn.

Met het assortiment ‘Esprit Campagne’ voegt Libéron aan zijn assortiment Antieke houtafwerkingen eenvoudige, unieke en authentieke oplossingen (beits, was, vernis …) toe voor alle houtliefhebbers.

Onze geschiedenis

Badigeon

Witten is een oude techniek op basis van kalk die al sinds de oudheid wordt gebruikt om de buiten- en binnenmuren van huizen te decoreren. Door deze afwerking nieuw leven in te blazen, ziet Libéron af van het complexe gebruik van kalk, maar behoudt het alle schoonheid en subtiliteit ervan. Met een poederachtig en licht transparant mat voorkomen waardeert Badigeon balken, deuren, meubels, lambriseringen en houten plinten op met een licht gebleekte of vergrijsde patina.

Onze geschiedenis

2018

Opgewaardeerde muren

Velours de Peinture

Libéron breidt zijn knowhow uit tot muren en creëert Velours de Peinture, een muurverf van hoge kwaliteit op basis van natuurlijke ingrediënten, waaronder caseïne. Deze fluweelachtige matte verf is zeer esthetisch en komt tot uiting aan de hand van een palet van elegante en geraffineerde kleuren die zijn geïnspireerd op onze Franse cultuur.

Onze geschiedenis